Mit várj el egy táplálkozási tanácsadótól?

Olvasási idő: 5 perc

Úton útfélen találkozhatsz táplálkozási tanácsadókkal. Természetesen mindenki azt hirdeti magáról, hogy birtokában van a tartós fogyás Szent Gráljának. Hogy az ő tanácsait követve, termékeit fogyasztva biztosan eléred az áhított fogyást. 

De elég sűrűn előfordul, hogy ezek a tanácsok nem használnak. Nehéz vagy egyenesen lehetetlen betartani őket a mindennapokban. Csak ideig-óráig jelentenek megoldást. Az összes kedvenc ételedről le kell mondanod. Külön kell főznöd magadnak, és a családnak. Amint abbahagyod követésüket, a plusz kilók újra elkezdenek visszakúszni. 

Mi ennek az oka?

  • nem rád szabottak a tanácsok

  • nincsenek tudományosan alátámasztva

  • szakmailag nem kompetens az, aki a tanácsokat osztogatja

Szakmai szemmel nézve ezeken kívül is van még jó néhány gond.

Például sok módszer szélsőséges, és csak a gyors eredményt helyezi előtérbe. Míg az egészséget, a szervezet alapvető szükségleteit teljes mértékben figyelmen kívül hagyja. És ez akár az anyagcsere, a hormonális rendszer, vagy egyes szervek károsodásához vezethet.

Bizony, ennyire káros tud lenni rövid és hosszú távon is ez a megközelítés.  

Hogyan tudod megvédeni magad a hamis reményektől, a visszahízástól, az energiád, időd elpazarlásától és a csalódottságtól?

1.

Ha a tanácsadó legfontosabb javaslata, hogy meghatározott termékeket, kiegészítőket, kapszulákat stb. vásárolj, illetve a módszere konkrét termékek fogyasztására épül – akkor menekülj! 

A tartós fogyást és életmódváltást nem lehet bizonyos termékek fogyasztásához vagy nem fogyasztásához kötni. 

Étrend-kiegészítőkre csak speciális helyzetekben van szükség. Az, hogy neked szükséged van-e valamilyenre, rengeteg dologtól függ: nem, életkor, táplálkozási szokások, célok, fizikai aktivitás, egészségügyi állapot, évszak, élelmiszer-válogatás, élelmiszerek beszerzésének lehetőségei, forrásai, napi energiabevitel, vérkép, kockázati tényezők megléte stb. 

Tehát, ha mindezeket a tényezőket az adott tanácsadó nem értékeli mielőtt számodra étrend-kiegészítőt javasol, akkor valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy valójában mire valók az étrend-kiegészítők, és hogyan, mikor kell őket alkalmazni. 

2.

Ugyanez igaz akkor is, ha az adott tanácsadó arra buzdít, hogy meghatározott élelmiszereket, élelmiszer alkotókat hagyj ki az étrendedből. Lehetséges, hogy egyedi helyzetekben erre szükség van, de ezt csak alapos állapotfelmérés és vizsgálatok után lehet meghatározni.

Élelmiszerek, vagy teljes élelmiszercsoportok elhagyása súlyos betegségekhez, hiányállapotokhoz, egészségkárosodáshoz vezethet. Ugyanis ebben az esetben létfontosságú tápanyagokhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz nem fog hozzájutni szervezeted. Éppen ezért az élelmiszerek elhagyása kapcsán iszonyatosan körültekintőnek kell lenni.

Ha megajándékoznak egy “tiltott ételek” listával, főleg, ha ezt mindenféle állapotfelmérés, személyes konzultáció és a körülmények ismerete nélkül teszik – szintén menekülj!

Legyen gyanús, ha egy táplálkozási tanácsadó vagy módszer az élelmiszerek elhagyására buzdít, úgy, hogy nem is ismer téged! Táplálkozási tanácsot ad, mégis elsődlegesen a táplálékok megvonását javasolja? Kicsit ellentmondásos ez, nem-igaz?

3.

Menekülj, ha a tanácsok alapján nem világos, hogy pontosan mit, miért kell enned/tenned!

Ha nem tudod, hogy mit, miért teszel, az első nehézségnél fel fogod adni. Csak egy kicsit nem tartod be az előírásokat. Azonban ez egyre gyakrabban és gyakrabban megesik, mire azt veszed észre, hogy ugyanott tartasz, mint a tanácsok előtt. 

Ahhoz, hogy követni tudd a tanácsokat, fenn kell tartanod a motivációd. Ehhez pedig elengedhetetlen az is, hogy ismerd a céljaid, és azt, hogy pontosan mit kell tenned ezek eléréséért. Ha azt is tudod, hogy mi köti össze ezt a kettőt – vagyis azt, hogy miért az adott dologgal fogod elérni a célod – akkor megingathatatlan leszel

4.

Menekülj, ha a tanácsadó nem tudja megmondani, hogy naponta hány kalóriát, hány gramm szénhidrátot, fehérjét és zsírt fogyassz!

Ha egy táplálkozási tanácsadó nem tudja pontosan kiszámolni és megmondani, hogy a céljaid eléréshez személyesen neked hány kalóriát, és az egyes tápanyagokból naponta mennyit kell enned, akkor a minimálisan elvárható alapokkal sincs tisztában.

Vagyis egyszerűen szakmailag nem kompetens. Ha fontos neked az egészséged, és nem akarod pazarolni az időd, akkor azt javaslom, hogy keress olyat, aki ezeket is könnyedén megmondja neked. 

5.

Menekülj, ha a javasolt módszer minden betegséget meggyógyít!

Olyan nincs, hogy egy adott táplálkozási irányzat minden betegségre gyógyírt jelentene. Sok olyan betegség van, melynek kezelésében a táplálkozásnak csak minimális szerepe van. És vannak olyan betegségek is, melyek kezelésében a táplálkozás központi szerepet tölt be. De ahányféle betegség, annyiféle a kezelésében alkalmazott diéta

Ráadásul a gyógyulás nem csak a táplálkozástól függ. Rengeteg tényező befolyásolja, ezért elengedhetetlen a megfelelő orvosi felügyelet, és a rendszeres ellenőrzés.

6.

Menekülj, ha azt hirdetik, hogy a tanácsokat bárki alkalmazhatja – nemtől, életkortól, egészségi állapottól függetlenül!

Ugyanazok a táplálkozási tanácsok nem lesznek hatékonyak mindenkinek. Ennek oka egyszerű. Gondolj csak bele: teljesen más a szükséglete egy gyereknek, egy idősnek, a nőknek és a férfiaknak. 

Nem mindegy, hogy ülőmunkád van, vagy nehéz fizikai munkád. Az sem mindegy, hogy 5 kilótól vagy 25-től szeretnél megszabadulni. És akkor még az edzésmunkát, egészségügyi állapotot, esetleges kockázati tényezőket, jelenlegi táplálkozási szokásokat, élelmiszer-preferenciát nem is említettem. 

Szóval van bőven azokból a dolgokból, melyekben különbözünk egymástól. Ezért a valódi sikerekhez elengedhetetlen, hogy teljes mértékben személyre szabott tanácsokat kapj.

Tehát, mit várj el egy táplálkozási tanácsadótól?

  • Foglalkozzon személyesen, csak veled: legalább egy alapszintű állapotfelmérés legyen, mielőtt tanácsokat kapsz. Ebben minimálisan a nem, életkor, célok, munkavégzés jellege, fizikai aktivitás szerepel.
    Bár én még ezt sem mondanám igazi állapotfelmérésnek, mert ezek alapján csak általános jellegű tanácsok adhatóak. Nem promózni akarom magunkat, de nálunk a legegyszerűbb állapotfelmérés is 57 kérdésből áll, hogy már az első lépésektől professzionális tanácsokkal tudjunk ellátni.

  • Ne csak a személyes tapasztalatai alapján ossza a tanácsokat: a hitelesség mellett legyen szakmailag is kompetens.

  • Részletes tanácsokat adjon: pontos számokat, tudja elmagyarázni, hogy mit, miért csinálj, adjon konkrét javaslatokat – pl. melyik élelmiszercsoportból egyél többet, melyikből kevesebbet.

  • Alapos és körültekintő legyen: mielőtt bármit is javasol, részletesen kérdezzen ki, minél több tényezőt vegyen figyelembe. (pl. egyéni paramétereid, céljaid, aktuális étkezési szokásaid stb.)

  • Olyan tanácsot adjon, ami az élelmiszereket veszi alapul: először az egészséges táplálkozásra tanítson meg, segítsen annak elsajátításában, és ha ezután is indokolják a körülmények, megfontoltan, csak olyan étrend-kiegészítőt javasoljon, amire valóban szükséged van.

A döntés mindig a tiéd

Igyekeztem olyan szempontokat adni, melyek mentén könnyen meg tudod ítélni, hogy a céljaidnak, igényeidnek melyik táplálkozási tanácsadó felel meg legjobban. 

Ha bármilyen kérdés maradt benned, vagy valamilyen szempontot hiányolsz a bejegyzésből, írd meg kommentben és válaszolunk!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerősöddel

Megosztás itt: facebook
Facebookon
Megosztás itt: email
Emailben

Hasonló bejegyzések amik tetszhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Neked ajánlott bejegyzések:

Ha keveset eszel, hízni fogsz!

Olvasási idő: 6 perc Túlsúlyos vendégeink közel kétharmada túl keveset eszik – és pont ez az, ami megakadályozza fogyásukat.

Gluténmentes = egészséges?

Olvasási idő: 6 perc Ebben a bejegyzésben helyretesszük a gluténérzékenység és a gluténmentes étrend körüli kérdéseket és félreértéseket. Nagyon

9 azonnal alkalmazható gyakorlati tipp a végleges fogyásért és az egészségesebb életért.

Ingyenesen elérhető 25 oldal tudományosan megalapozott módszerünkről. Olvasd el, alkalmazd őket és érezd kirobbanó formában magad!

Töltsd le ingyenes e-könyvünket!
Hova küldhetjük?

Az e-könyv megrendelésével elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket kapj a formaban.hu-tól. A további hírlevelekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. Mi is utáljuk a spam-eket, ezért tőlünk soha nem fogsz kapni.

9 azonnal alkalmazható gyakorlati tipp a végleges fogyásért és az egészségesebb életért.

Összefoglaltuk 25 oldalban tudományosan megalapozott módszerünk legfontosabb tényezőit. És ingyenesen elérhetővé tettük, hogy ne legyen akadálya céljaid elérésének. Olvasd el, alkalmazd őket és érezd kirobbanó formában magad!

Töltsd le ingyenes e-könyvünket! Hova küldhetjük?

Az e-könyv megrendelésével elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket kapj a formaban.hu-tól. A további hírlevelekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. Mi is utáljuk a spam-eket, ezért tőlünk soha nem fogsz kapni.

Eleged van a túlsúlyból? Végleges megoldásra vágysz?
Olvasd el ingyenes e-könyvünk a valódi fogyásról!

Eleged van a túlsúlyból? Végleges megoldásra vágysz?
Olvasd el ingyenes e-könyvünk a valódi fogyásról!
E-bookodat sikeresen kiküldtük! Ha a beérkező e-mailek között nem találod levelünk, nézd meg a promóciók vagy a spam mappát is! Az E-könyv 5 percen belül megérkezik hozzád.
Addig is olvasd el különleges ajánlatunk, melyet csak most érhetsz el! Gyorsítsd fel a tartós fogyásodhoz vezető utat! Tudd meg, hogy pontosan mennyit egyél, milyen élelmiszereket fogyassz és mire figyelj a mindennapokban! Most mindez csupán egy mozizás árába kerül!

E-bookodat sikeresen kiküldtük!
Ha a beérkező e-mailek között nem találod levelünk, nézd meg a promóciók vagy a spam mappát is! Az E-könyv 5 percen belül megérkezik hozzád.

Addig is olvasd el különleges ajánlatunk, melyet csak most érhetsz el!

Gyorsítsd fel a tartós fogyásodhoz vezető utat! Tudd meg, hogy pontosan mennyit egyél, milyen élelmiszereket fogyassz és mire figyelj a mindennapokban! Most mindez csupán egy mozizás árába kerül!