Az első e-mail váltástól a célod eléréséig

Olvasási idő: 7 perc

Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk nincs két egyforma személyes étrend, hiszen két egyforma vendég sincs. Valahol ennek természetesnek kellene lennie a táplálkozási tanácsadásban.

Amikor eljössz hozzánk konzultációra, netalán még személyre szabott étrendet is igényelsz tőlünk, akkor 100 %-ig biztos lehetsz abban, hogy közös munkánk során csakis rád fogunk fókuszálni.

A legtöbb vendégünk úgy jön el hozzánk, hogy már minden fogyókúrás módszeren túl van, legyen az Atkins, szétválasztó, léböjt, paleo stb. Sokszor mi vagyunk az „utolsó próbálkozás”, aminek következtében rendre gyönyörű sikereket érünk el. Ebben pedig jelentős része van annak, hogy a személyre szabottságot kiemelkedő fontosságúnak tartjuk.

Konzultáció előtt azt kérjük tőled, hogy…

…vezess nekünk egy 5 napos táplálkozási naplót. Erre azért van szükség, hogy feltérképezzük, miből indulhatunk ki. Nincs két egyforma ember, és ennek itt is nagy jelentősége van. 

Van, aki évek óta applikációkon keresztül archiválja étkezéseit, de van olyan is, aki még soha nem olvasott el egyetlenegy élelmiszer címkét sem. Azért ez nagy különbség. Valószínűleg az előző személy tudatosabb a táplálkozását illetően, de ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó is, amit csinál. 

Ezért minden esetben alaposan kiértékeljük, ellenőrizzük a táplálkozási naplót, hogy kiderüljön, a szervezet szükségleteit mennyire fedezi a táplálkozás. A naplóírás annyira fontos, hogy egy egész blogbejegyzést szenteltünk neki.

A naplódból megtudjuk, hogy jelenleg mi lehet a gátja céljaid elérésének. Ebben nagyon sokat segít nekünk dietetikai szoftverünk, a magyar fejlesztésű NutriComp, mely a legkorszerűbb és legpontosabb hazai viszonyokra tervezett tápanyagszámító szoftver.

Ebbe egyesével tápláljuk be az általad feljegyzett ételeket. Pl. ha ettél 2 szem kekszet, vagy ha vékonyan megvajaztad a szendvicsedet, akkor azzal is számolunk, hiszen minden kis apróság számít.

Túl sokat eszel? Vagy épp ellenkezőleg: túlságosan keveset eszel, és épp ezért nem tudsz lefogyni? A dietetikai szoftver mindent megmutat nekünk. Még azt is, ha valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból túl keveset viszel be szervezetedbe.

Ha valami nem világos nekünk a naplódban, akkor azt egyeztetjük veled, hogy minél pontosabb lehessen az elemzésed. Az általad fogyasztott ételek tápanyagtartalmának kiszámítását még a konzultáció előtt elvégezzük, így a lehető legfelkészültebben várunk téged a találkozón.

Minél többet tudunk rólad, annál sikeresebb lesz a közös munkánk

Ez történik a személyes konzultáción

Mind a táplálkozási tanácsadás, mind pedig a kontroll történhet Skype-on vagy személyesen, budapesti irodában. A konzultáció mindkét esetben majdnem ugyanúgy zajlik. 

Rendkívül fontos, hogy a konzultáció reggelén vagy valamelyik azt megelőző napon megmérd a súlyod. Csak így tudunk a valós és aktuális jellemzőiddel számolni, és azokból kiindulni. Ha itt pontatlanság van, akkor az a pontatlanság az egész tanácsadáson, és az összes számodra megfogalmazott tanácsunkon végigvonul. Így elképzelhető, hogy kisebb sikereket érsz el, mintha korrekt kiindulási adataink vannak.

Miután megérkezel, először elkérjük az alapadataidat, majd részletesen átbeszéljük, hogy van-e valamilyen egészségügyi problémád. Ezt akár előre is jelezheted, és ha van friss orvosi leleted, vérvételi eredményed, akkor azt magaddal is hozhatod.

A következőkben Téged kérünk meg, hogy mesélj kicsit magadról. Mindenre kíváncsiak vagyunk, de főleg arra, hogy milyen céljaid vannak. Fontos az is, hogy milyen fogyókúrás, étrendi próbálkozásaid voltak eddig, és azokat milyen eredménnyel zártad.

A súlytörténet átbeszélése után izgalmas dolgok következnek. Megmérjük a has- és csípőkerületedet. Ez azért fontos, hogy lássuk, van-e nálad kockázata pl. a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség stb. kialakulásának. 

Ezután kiszámoljuk ideális testsúlyodat egy olyan matematikai képlet alapján, ami testalkatod is figyelembe veszi. Majd közösen meghatározzuk, hogy mennyi idő alatt, hány kilótól lenne jó megszabadulnod. 

Végül egy speciális műszerrel megmérjük testzsír-százalékodat, vagyis azt, hogy a testtömeged mekkora részét alkotja zsír. Ez az a mozzanat, ami Skype-os tanácsadás esetén kimarad, hiszen Skype-on keresztül nem tudjuk elvégezni ezt a mérést (a has- és csípőkerület mérését útmutatásaink alapján te magad is el tudod végezni).

Minden adatról elmondjuk, hogy jelent-e valamilyen kockázatot az egészségedre, azt, hogy mi lenne az ideális értéke, valamint, hogy ennek eléréséhez számszerűen mennyi változásra lenne szükség. Például ideális súlyod alapján meghatározzuk a kívánt összes fogyást, és a zsírból történő fogyás mértékét is.

Az egyik legfontosabb érték az aktuális testzsír-százalék

A matek után jöhet a biológia!

Pontról pontra elmagyarázzuk neked, hogyan tudod megszüntetni a zsírraktározást. Azt is megtudod, mire van szüksége szervezetednek tökéletes működéséhez. Melyek azok a tényezők, amik szerepet játszanak a táplálkozásod egészségessé tételében.

És persze eközben minden tényezőt rád szabunk, így többek között megtudod, hogy számodra mi lesz az ideális energiabevitel, hányszor egyél egy nap, mennyit egyél egy étkezésre stb.

Közösen kiértékeljük a naplódat

Mire a konzultáción találkozunk, mi már elvégezzük a naplód kiértékeléséhez szükséges időigényes számolásokat. A helyszínen megmutatjuk a számítások alapján készült összes táblázatot, grafikont.

Elmagyarázzuk, hogy melyiken mi látható, és azt is, hogy ezeket hogyan értelmezd. Itt fog teljesen egyértelművé válni, hogy mi az, amit már most úgy csinálsz, hogy céljaid támogassa, és mi az, ami eddig gátolta sikered.

Az eddigiek alapján összefoglaljuk tanácsainkat, majd megtervezünk közösen egy tökéletes tápanyagellátást biztosító napot. Így már minta is lesz előtted, és még kézzelfoghatóbban össze tudod hasonlítani a korábbi táplálkozásoddal.

Ezután megbeszéljük a folytatást, és a lehetőségeket, ha továbbra is szeretnél együttműködni velünk.

Mitől lesz személyre szabott az étrended?

Ha úgy döntesz, hogy személyre szabott étrendet kérsz tőlünk, akkor először is kapsz egy sok-sok kérdésből álló kérdőívet. Ez alapján mérjük fel, hogy mit szeretsz és mit nem, van-e valamilyen különleges kívánságod, valami olyan dolog, amiről nem szeretnél lemondani stb. 

Plusz a tanácsadáson és a táplálkozási naplódból is sok minden kiderül rólad, így válaszaiddal együtt egy meglehetősen részletes képet kapunk arról, hogy milyen étrend lenne neked a legtökéletesebb.

Ezután elkezdjük a tervezést

A dietetikai szoftverünkben beállítjuk jellemzőidet (pl. munkavégzés jellege, edzések száma, testtömeg stb.), és azt, hogy hány kalóriát tartalmazzon az étrended, milyen tápanyagarányokkal. Ezután a szoftver kikalkulálja, hogy az adott energiatartalomhoz a makro- és mikrotápanyagokból naponta hány grammot, milligrammot kell tartalmazzon az étrended. 

Ez azért fontos, mert amikor elkészültünk az étrendeddel, ezekhez a számokhoz fogjuk azt hasonlítani és ellenőrizni. Így biztosítjuk étrendedben a tökéletes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmat.

Tápanyagszükségleted aprólékos kiszámítása után következik pár óra játszadozás az ételek mennyiségével. Ha például napi 2000 kcal-s étrendet tervezünk neked, és ebből 400 kcal kerülhet reggelire, és tervezünk egy szendvicses reggelit, akkor beírjuk a kenyeret, a felvágottat, a sajtot, a zöldségeket. 

Majd úgy változtatjuk az egyes alapanyagok mennyiségét, hogy végül kijöjjön a 400 kcal, és egy olyan tápanyagarány a reggelin belül, ami a lehető legközelebb van ahhoz, amit az egész nap során meg kell valósítanunk a te étrendedben.

Addig változtatjuk az alapanyagok mennyiségét, esetleg magukat az alapanyagokat (nem mindegy, hogy pl. házi, füstölt sonkával vagy magas hústartalmú csirkesonkával tervezünk), amíg ezt a közel tökéletes arányt megvalósítjuk.

Így tervezünk meg egy 400 kcal-s reggelit

Ha ez megvan, akkor ugyanígy jöhet az ebéd, a vacsora, majd a köztes étkezések. Végül pedig ellenőrizzük, hogy a teljes napra milyen energiatartalom, tápanyagarányok és mennyiségek jellemzőek. És ha szükséges, addig módosítunk, amíg tényleg tökéletes lesz minden számérték arra a napra. Amikor egy nap így elkészült, akkor jöhet a többi. 

Étrended természetesen nem csak a számok bűvöletében készítjük. Ezen kívül fontos a fogyaszthatóság is, hogy passzoljanak egymáshoz az ételek, finomak legyenek, megfeleljenek a kérdőívünkre adott válaszaidnak, és változatosak legyenek – hacsak nem kéred, ugyanaz a főtt étel nem fog kétszer szerepelni étrendedben.

Ezeken túl, számunkra az is alapvető dolog, hogy az egészséges táplálkozási ajánlásoknak maradéktalanul megfeleljen a kezünkből kiadott étrend. 

Az elkészült étrendről kapsz egy áttekintő étlapot, valamint egy hosszabb anyagot is. Ez utóbbiban minden étkezés, minden egyes alapanyaga grammra pontosan meg van adva, a készítendő ételeknél receptekkel együtt. Így fogod pontosan tudni, hogy melyik étkezésre, miből, mennyit ehetsz.

A nyersanyagok kimérésével, az ételek elkészítésével tudod megtanulni egy életre szólóan azt, hogy mekkora a te egyszeri, egy személyes adagod, az egyes ételekből.

Az étrendet 3-4 hétig érdemes tartanod. Ennyi idő mindenképpen kell szervezetednek, hogy reagáljon megváltozott étkezési szokásaidra, és a tapasztalt változások mérhetőek és relevánsak is legyenek. Javasoljuk, hogy étrended egy hónapig való tartása után gyere el egy kontroll mérésre.

A kontroll

A kontroll konzultáción elvégezzük ugyanazokat a méréseket és számításokat, amiket az első találkozás alkalmával is. Hiszen a változások nagymértékben befolyásolják azt, hogy a továbbiakban kell-e változtatni étrendeden, vagy életmódodon ahhoz, hogy továbbra is szépen haladj a célodhoz vezető úton. 

Majd megkérünk, hogy meséld el minden tapasztalatodat. Elmondhatod, ha valami nehézséget okozott, ha valami nem tetszett az étrendben, vagy bármit, ami szerinted fontos lehet. A megvalósítás során felmerült összes kérdésed átbeszéljük, megválaszoljuk.  

Mi is sokat fogunk kérdezni azért, hogy lássuk, tanácsainkat és az étrended mennyire tudtad megvalósítani. Mi az, amit sikerült a mindennapokba bevezetned, van-e olyan dolog, amin még érdemes dolgozni, vagy nagyobb figyelmet szentelni neki. 

Ha új étrendet kérsz, akkor megbeszéljük, hogy az milyen legyen. 4 hét tapasztalattal a hátad mögött te is még tudatosabban tudsz kérni ezt-azt az étrendedbe, és mi is egyre jobban megismerünk téged, és ízlésedet. Ez is a tanulási folyamat része.

Az étrend elküldése és a kontroll közti időszakban…

… nyugodtan írhatsz nekünk, ha elakadtál, vagy ha bármilyen kérdésed van. Szívesen válaszolunk, segítünk neked.

A te döntésed, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig dolgozunk együtt, de abban biztos lehetsz, hogy mi mindig a 100%-ot nyújtjuk. Mindegy, hogy egy tanácsadáson találkozunk vagy fél évig dolgozunk együtt. Rajtunk nem fog múlni, hogy elérd a célodat.

A táplálkozási tanácsadásról bővebben ide kattintva olvashatsz. 

A személyre szabott 7 napos étrend leírását ide kattintva nézheted meg.

Ha már most tudod, hogy jól jönne hosszabb távon is a szakmai segítség, akkor ide kattintva nézd meg Egyéni Étrend Plusz csomagunk.


További tartalmakért kövess minket Facebook oldalunkon!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerősöddel

Megosztás itt: facebook
Facebookon
Megosztás itt: email
Emailben

Hasonló bejegyzések amik tetszhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Neked ajánlott bejegyzések:

Ha keveset eszel, hízni fogsz!

Olvasási idő: 6 perc Túlsúlyos vendégeink közel kétharmada túl keveset eszik – és pont ez az, ami megakadályozza fogyásukat.

Gluténmentes = egészséges?

Olvasási idő: 6 perc Ebben a bejegyzésben helyretesszük a gluténérzékenység és a gluténmentes étrend körüli kérdéseket és félreértéseket. Nagyon

9 azonnal alkalmazható gyakorlati tipp a végleges fogyásért és az egészségesebb életért.

Ingyenesen elérhető 25 oldal tudományosan megalapozott módszerünkről. Olvasd el, alkalmazd őket és érezd kirobbanó formában magad!

Töltsd le ingyenes e-könyvünket!
Hova küldhetjük?

Az e-könyv megrendelésével elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket kapj a formaban.hu-tól. A további hírlevelekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. Mi is utáljuk a spam-eket, ezért tőlünk soha nem fogsz kapni.

9 azonnal alkalmazható gyakorlati tipp a végleges fogyásért és az egészségesebb életért.

Összefoglaltuk 25 oldalban tudományosan megalapozott módszerünk legfontosabb tényezőit. És ingyenesen elérhetővé tettük, hogy ne legyen akadálya céljaid elérésének. Olvasd el, alkalmazd őket és érezd kirobbanó formában magad!

Töltsd le ingyenes e-könyvünket! Hova küldhetjük?

Az e-könyv megrendelésével elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket kapj a formaban.hu-tól. A további hírlevelekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. Mi is utáljuk a spam-eket, ezért tőlünk soha nem fogsz kapni.

Eleged van a túlsúlyból? Végleges megoldásra vágysz?
Olvasd el ingyenes e-könyvünk a valódi fogyásról!

Eleged van a túlsúlyból? Végleges megoldásra vágysz?
Olvasd el ingyenes e-könyvünk a valódi fogyásról!
E-bookodat sikeresen kiküldtük! Ha a beérkező e-mailek között nem találod levelünk, nézd meg a promóciók vagy a spam mappát is! Az E-könyv 5 percen belül megérkezik hozzád.
Addig is olvasd el különleges ajánlatunk, melyet csak most érhetsz el! Gyorsítsd fel a tartós fogyásodhoz vezető utat! Tudd meg, hogy pontosan mennyit egyél, milyen élelmiszereket fogyassz és mire figyelj a mindennapokban! Most mindez csupán egy mozizás árába kerül!

E-bookodat sikeresen kiküldtük!
Ha a beérkező e-mailek között nem találod levelünk, nézd meg a promóciók vagy a spam mappát is! Az E-könyv 5 percen belül megérkezik hozzád.

Addig is olvasd el különleges ajánlatunk, melyet csak most érhetsz el!

Gyorsítsd fel a tartós fogyásodhoz vezető utat! Tudd meg, hogy pontosan mennyit egyél, milyen élelmiszereket fogyassz és mire figyelj a mindennapokban! Most mindez csupán egy mozizás árába kerül!