Miért ragaszkodunk a táplálkozási naplóhoz?

Olvasási idő: 4 perc

Micsoda?? Táplálkozási naplót kell vezetni, mielőtt megmondják nekem, hogyan egyek ahhoz, hogy lefogyjak?

Igen. A tudományos igényű, részletes és alapos egyéni tanácsadás elengedhetetlen része a jelenlegi étkezési szokásaid megismerése.

Macerásnak tűnik? Végre rászántad magad arra, hogy szakmai segítséget kérj, de még el se jöttél a tanácsadásra, és máris dolgozni kell? Elgondolkoztál, hogy szembe akarsz-e nézni a mostani helyzettel, és azzal, hogy mi vezetett idáig? És tényleg akarod-e a változást? Nagyon helyes! Jó úton jársz!  

Mire jó a táplálkozási napló?

A tudományos kutatások által is használt, legalább 3 napos naplóból határozhatóak meg a lehető legpontosabban az adott évszakra jellemző táplálkozási szokásaid. Ennek segítségével fogjuk látni, hogy egy-egy napon, illetve átlagosan mennyi az energiabeviteled, milyen a makrotápanyagok aránya, megfelelő-e a vitaminok és ásványi anyagok táplálkozással történő bevitele.

Ahhoz, hogy valóban személyre szabott útmutatást tudjunk adni, részletesen ki kell elemeznünk étkezési szokásaid. Ha ez nem történik meg, célod sem fogod elérni. Vagy legalábbis sokkal több időbe, kísérletezésbe és nem utolsó sorban pénzbe fog kerülni. És még akkor sem biztos, hogy tartós lesz az elért eredmény.

Nem mindegy, hogy jelenleg mennyit eszel, hogyan eszel, és milyen a tápanyagbeviteled. Ezek ismerete nélkül azt érezhetnéd, hogy általánosságban beszélünk, nem igazán szólnak személyesen neked javaslataink. Előfordulhat az is, hogy félre kezelünk, a tanácsainkat hiába tartod be, nem fogsz látványos és tartós eredményt elérni. Sőt, még az is elképzelhető, hogy elkezd gyarapodni a súlyod. Márpedig ezt biztosan te sem szeretnéd.

Csak a részletes naplóelemzés és konzultáció segítségével lehetsz biztos abban, hogy valóban a számodra ideális táplálkozást követed és úgy alakítod az életmódod, hogy az a sikereid támogassa. Éppen ezért tartjuk egy személyes táplálkozási tanácsadás elengedhetetlen részének a napló vezetését és szakszerű kiértékelését.

Mondhatnánk, hogy egy-két napos táplálkozási napló is elegendő, de ez nem így van. Az egymás után leírt pár nap a legtöbb esetben nem tükrözi az átlagos táplálkozási szokásokat, ezért sokszor tévútra visz. Így az ilyen napló alapján meghatározott diétás kezelés általában nem tartható, és emiatt az áhított változások is elmaradnak.

Tapasztalataink szerint a hibák és a szélsőséges, nem jellemző napok hatásának kiküszöbölésére a legalább 3-5 napon át, jól (!) vezetett napló mutatkozik a legjobb megoldásnak.

A napló vezetésének számos pozitív hatása van

A táplálkozási napló ilyen “hosszú” időn át való vezetésére azért is kérünk, hogy lássuk mennyire vagy motivált abban, hogy változtass a jelenlegi szokásaidon. Így arra is rájöhetünk, hogy tényleg fontos-e számodra a valódi fogyás, és a tudás, hogy elért súlyod egész hátralévő életedben meg tudd tartani.

A táplálkozási napló vezetése során rákényszerülsz, hogy a szokásosnál jobban odafigyelj az étkezésedre. Ennek köszönhetően rengeteg dolgot megtudhatsz saját magadról – ezáltal mi is jobban megismerünk, és még inkább hozzád passzoló tanácsokat tudunk adni.

Az étkezéseid, és azokon keresztül önmagad figyelése az első lépés ahhoz, hogy valóban hosszú távú változtatásokat és új szokásokat tudj beépíteni a mindennapjaiba.

A tapasztalatok teljesen új szemléletmódra taníthatnak, megváltoztathatják eddigi gondolataid.

Rájöhetsz arra, hogyan viszonyulsz az étkezéshez, mi fontos benne számodra, mennyire figyelsz oda az ízekre, kapkodva, vagy nyugodtan eszel, tudatosan koncentrálsz-e a táplálkozásra, vagy közben ezerfelé járnak a gondolataid.

És ami kiemelten fontos a táplálkozási napló vezetése során, hogy őszintének kell lenned saját magaddal szemben.

Tippek táplálkozási naplód vezetéséhez

Nyitottan és elfogadóan vezesd a naplód és figyeld saját magad! Semmi sem rossz, amit megeszel, egyik étel sem bűnös, és te sem “bűnözöl” ha megeszel valami finomságot.

Mindent úgy írj le, ahogy megteszed!

A naplód elkezdése előtt gondold át, hogy vannak-e olyan napjaid, amik valamilyen szempontból ismétlődnek, és rendszeresen előfordulnak. Például: heti egyszer vacsora a barátokkal, vagy délelőtti/délutáni műszak váltakozása stb. Érdemes ezekből is egy-egy napot leírnod előfordulási gyakoriságuk feltüntetésével; akár az általunk kért 3 vagy 5 napon felül is.

Átlagos napokat írj le! Nem a szülinapi, húsvéti, karácsonyi vagy bármilyen más ünnepi, vagy ritka nap menüsorára vagyunk kíváncsiak. Hanem arra, hogy nap, mint nap, hogyan étkezel, milyen szokásaid vannak.  

A táplálkozási napló vezetéséhez mindig kapsz tőlünk egy mintát és kitöltési útmutatót. Ha ezt követed, biztos, hogy jól fogod vezetni a naplód. Így a kiértékelés eredményeként teljes mértékben rád szabott, egyéni javaslatokkal tudunk ellátni. Ennek köszönhetően pedig saját tempódban tudsz haladni az életmódváltás és a fogyás útján.

Figyelj arra, hogy ne változtass semmin azért, mert most jobban figyelsz arra, hogy mikor, mit és mennyit eszel! Most csak az a feladat, hogy megtudjuk a jelenlegi szokásaid. Majd eljön a változás ideje is, de addig még sok dolgunk van. Ne siettesd a folyamatot, adj időt magadnak!

Táplálkozási naplód segítségével meg fogjuk határozni a legfontosabb lépéseket. Felállítunk egy prioritási sorrendet, hogy mely táplálkozási tényezőkre figyelj az első 3-4 hétben, melyik legyen az a szokás, amin elsőként elkezdesz dolgozni. Aztán, ha ez már automatikussá vált, jöhet fokozatosan a többi lépés.

Tekints a fogyásodra úgy, mint egy utazásra, ahol az út a fontos és nem a végcél. Hiszen amikor eléred az ideális súlyod, nem fog megállni az élet, ugyanúgy megy tovább, ahogy addig, és akkor is lesz feladat: mégpedig a súlytartás. Ez ugyanúgy odafigyelést és tudatosságot igényel, mint a fogyás. Ez lesz utad újabb szakasza.

Meglátod, megéri már az elején minél jobban odafigyelni magadra. A táplálkozási napló vezetése naponta csak néhány plusz percet fog igényelni, de ez az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy tartós változásokat és gyönyörű sikereket tudj elérni.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerősöddel

Megosztás itt: facebook
Facebookon
Megosztás itt: email
Emailben

Hasonló bejegyzések amik tetszhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Neked ajánlott bejegyzések:

9 azonnal alkalmazható gyakorlati tipp a végleges fogyásért és az egészségesebb életért.

Ingyenesen elérhető 25 oldal tudományosan megalapozott módszerünkről. Olvasd el, alkalmazd őket és érezd kirobbanó formában magad!

Töltsd le ingyenes e-könyvünket!
Hova küldhetjük?

Az e-könyv megrendelésével elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket kapj a formaban.hu-tól. A további hírlevelekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. Mi is utáljuk a spam-eket, ezért tőlünk soha nem fogsz kapni.

9 azonnal alkalmazható gyakorlati tipp a végleges fogyásért és az egészségesebb életért.

Összefoglaltuk 25 oldalban tudományosan megalapozott módszerünk legfontosabb tényezőit. És ingyenesen elérhetővé tettük, hogy ne legyen akadálya céljaid elérésének. Olvasd el, alkalmazd őket és érezd kirobbanó formában magad!

Töltsd le ingyenes e-könyvünket! Hova küldhetjük?

Az e-könyv megrendelésével elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket kapj a formaban.hu-tól. A további hírlevelekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. Mi is utáljuk a spam-eket, ezért tőlünk soha nem fogsz kapni.

Eleged van a túlsúlyból? Végleges megoldásra vágysz?
Olvasd el ingyenes e-könyvünk a valódi fogyásról!

Eleged van a túlsúlyból? Végleges megoldásra vágysz?
Olvasd el ingyenes e-könyvünk a valódi fogyásról!
E-bookodat sikeresen kiküldtük! Ha a beérkező e-mailek között nem találod levelünk, nézd meg a promóciók vagy a spam mappát is! Az E-könyv 5 percen belül megérkezik hozzád.
Addig is olvasd el különleges ajánlatunk, melyet csak most érhetsz el! Gyorsítsd fel a tartós fogyásodhoz vezető utat! Tudd meg, hogy pontosan mennyit egyél, milyen élelmiszereket fogyassz és mire figyelj a mindennapokban! Most mindez csupán egy mozizás árába kerül!

E-bookodat sikeresen kiküldtük!
Ha a beérkező e-mailek között nem találod levelünk, nézd meg a promóciók vagy a spam mappát is! Az E-könyv 5 percen belül megérkezik hozzád.

Addig is olvasd el különleges ajánlatunk, melyet csak most érhetsz el!

Gyorsítsd fel a tartós fogyásodhoz vezető utat! Tudd meg, hogy pontosan mennyit egyél, milyen élelmiszereket fogyassz és mire figyelj a mindennapokban! Most mindez csupán egy mozizás árába kerül!