Szénhidrát a valódi fogyásért

Olvasási idő: 7 perc

Tudjuk, hogy ezzel az információval általában nem találkozni. Ha tartós eredményt szeretnél, izmaid elvesztése és visszahízás nélkül, akkor olvasd el a cikket!

Ha élettani oldalról megvizsgáljuk a szénhidrátszegény diétákat, akkor rájövünk, hogy semmi értelmük. Csak ideig-óráig jelentenek átmeneti megoldást a súlyproblémára. Ha Te is szénhidrátszegény táplálkozással próbálsz meg lefogyni, akkor csak magadat vered át.

Ugyanis az élet fenntartásához energia kell. A testedet felépítő sejtek közel 90%-a számára ennek az energiának a forrása kizárólag glükóz. Ehhez normál élettani működés során alapvetően a táplálékkal bevitt szénhidrátokból jut szervezeted.  

 

Az áhított fogyás…

Amikor szabadulni szeretnél a súlyfeleslegtől, olyan fogyásról álmodsz, ami végleges. A módszer a mindennapokban betartható, és biztonságos. Ami során tényleg a felesleges zsírtól szabadulsz meg. Talán az se baj, ha nem kerül ötször többe, mint a normál táplálkozás.

És persze gyorsan. Lehetőleg tegnapra. De ezt nem fogjuk megígérni. A plusz kilók sem pár nap alatt kúsztak fel, ugye?

...és a valóság

Elhatározod, hogy fogyni szeretnél. Ha nem éltél át még hasonlót, akkor képzeld el ezt a történetet, ami rengeteg sorstársaddal megtörtént már.

Az elhatározás hatására nagy lendülettel belekezdesz valamelyik fogyókúrás módszerbe. Ugyan nem tetszik, hogy mindenből csak a szénhidrátcsökkentett verziót választhatod – persze csak kis mennyiségben, és a főételeid állandóan grillezett húsból és zöldségekből állnak. De a cél ott lebeg előtted, betartod az előírásokat, hiszel az ígéreteknek.

Aztán jönnek a mindennapok: néha fogcsikorgatva, de kibírod, hogy nem eszel többet pár falat kenyérnél, hogy nem kóstolod meg a kolléganőd isteni almás pitéjét, és megszokod, hogy a köreteknek lassan a nevét is elfelejted.

De idővel ez egyre jobban nehezedre esik. A körülötted lévők elkezdik kérdezgetni mi a baj, milyen problémád van, mert egyre kifejezettebbek a hangulatváltásaid, vagy levert vagy, vagy nem úgy pörögsz, mint korábban, esetleg betegnek nézel ki.

És közben az eredmények lehet, hogy nem is úgy jönnek, ahogy számítottál rá. Hetekig szenvedsz a szénhidrátmegszorítástól, majd amikor kicsit elcsábulsz, rögtön visszajön az addig leadott pár kiló.

Ha mindezeket a megpróbáltatásokat és kellemetlen következményeket már előre láttad volna, akkor is belekezdtél volna? Vajon tényleg a kitartásoddal van a probléma? Vagy esetleg több kudarcba fulladt próbálkozás után meg mered kérdőjelezni a szénhidrátszegény diéták hosszútávú hatékonyságát?

Értsd meg szervezeted alapvető működését!

Lehet, hogy iskolás éveid alatt különösebben nem érdekeltek azok a folyamatok, amik lehetővé teszik, hogy élj. Azonban ahhoz, hogy a hízás okait és a tartós fogyás módját megértsd, egy-két dolgot jó, ha pár percre felelevenítesz.   

A szervezeted felépítő sejtek mindegyike képes glükózból energiát nyerni. A glükóz a szénhidrátok lebontása során keletkezik, és kerül a véráramba. Innen a sejtek felveszik, és energianyerésre használják. Így biztosítják életben maradásod és napi aktivitásod.

Vannak olyan sejtjeid, melyek kizárólag glükózt tudnak energiaforrásként hasznosítani. A tested felépítő összes sejtnek majdnem 90%-át ezek teszik ki. Ilyenek például az agy és az idegrendszer sejtjei, de a vörösvértestek is.
Vannak olyan sejtjeid is, amelyek bizonyos körülmények között képesek más molekulákból is energiát nyerni, például az izomszövet és a zsírszövet sejtjei.

Napi szénhidrát igény - ennyit minimum meg kell enned

Egy huszonnégy órás éber állapotban történő ágyban fekvés során csak az agy és a központi idegrendszer szénhidrát (glükóz) igénye nagyjából 120-130 g. (Ez csak körülbelüli érték, ami nagyban függ az egyén jellemzőitől, mint például életkor, testtömeg, nem.)

Ez sem kevés, pedig még nem is beszéltünk a többi szervünkről, sejtünkről. Ha az ezek működéséhez szükséges minimális szénhidrát mennyiséget ehhez hozzáadjuk, kiderül, hogy egy egészséges embernek csak a létfenntartásához legalább 160 g szénhidrátra van szüksége naponta.

Feltételezzük, hogy te nem fekszel huszonnégy órán keresztül az ágyban. Talán el tudod képzelni, hogy ehhez képest milyen rengeteg plusz energiát igényelnek a napi tevékenységek: az, hogy felkelj és elindulj dolgozni, az, hogy elmenj edzeni vagy akár csak az is, hogy elvégezd a napi házimunkát. Ezek mind-mind plusz energiát, így plusz glükózt igényelnek.

Szénhidrátszegény étrend = Túlélés és raktározás

Ezen élettani tény ellenére, hány olyan fogyókúrás módszerrel találkoztál már, ami 160 g, vagy akár ennél kevesebb szénhidrát bevitelét javasolja? Tudjuk, hogy rengeteggel.
De, ha szervezetednek nem adsz elegendő energiaforrást szolgáltató szénhidrátot, akkor úgy fog működni, mintha éhínség lenne.

A benzines autódtól sem várod, hogy gázolajjal vagy vízzel a tankban elinduljon. Itt is erről beszélünk. Ehetsz sok húst, felvágottat, sajtot, zöldséget stb, de ha mellette alig eszel kenyeret, köreteket, sejtjeid éhezni fognak. Egyszerűen nincs miből energiát nyerni.

Persze a vészesen kevés szénhidrátbevitel miatt nem fog mondjuk két órára leállni a légzésed. Míg az autód nem indul el, ha rossz üzemanyot töltesz bele, addig tested alkalmazkodik a tökéletlen üzemanyag-ellátáshoz. Hiszen egy csodálatos, élő rendszerről beszélünk, ami bármilyen körülmények között a lehető legtovább túlél.

Ennek azonban nagy ára van.
Szénhidrátszegény étkezés mellett akár hízhatsz is! Ha néha megszakítod a szénhidrátszegény diétát, illetve az nem szélsőségesen megszorító, akkor az időszakos rendszertelenségnek, a többlet zsír- és/vagy fehérjebevitelnek köszönhetően szervezeted képes a zsírraktáraid növelni, vagy legalább a meglévőket védeni.

Akkor miből fogysz? Izomból. Persze kevés vizet is veszítesz. De ahogy egyre kevesebb lesz a szénhidrát bevitel, szervezeted gyorsan elhasználja a glikogénraktárakat (ebben tárol egy kevés glükózt). Így más glükóz forrás után “kell nézni”. Ez pedig az izomzatból oldható meg. Az izmokat felépítő aminosavak nagy részéből szervezeted a létfontosságú életfunkciókat ellátó sejtek számára glükózt tud előállítani. Ez a látszatfogyás.

Tehát, amíg hanyagolod a köreteket, alig, vagy egyáltalán nem is eszel kenyeret, pékárut, addig a sejtjeid nagy része éhezik (akkor is, ha te nem érzed, hogy éhezel). Ebben az éhezéses állapotban az értékes izomtömeg egy részét hamarabb feláldozza szervezeted energianyerésre, mint a zsíraktárakat. Hiszen a zsírraktárakban van a legtöbb energia. Ha az éhínség huzamosabb ideig fennmarad, akkor is a lehető legtovább túl kell élni.  

Segélykiáltás

Egy szénhidrátszegény diéta sokszor együtt jár például azzal, hogy nagymértékben csökken a koncentrációd, fáradtság, ingerlékenység, vagy akár hangulatingadozás lesz úrrá rajtad. Ezek mind idegrendszeri tünetek, melyek az agy és a központi idegrendszer sejtjeitől érkeznek, hátha megérted az üzenetet: „túlságosan kevés szénhidrátot fogyasztasz ahhoz, hogy rendesen működjünk!”

Egyébként a túlságosan kevés szénhidrát bevitele akár fokozott édesség utáni vágyat is okozhat, ami szintén az éhező idegsejtek műve. Az édességek cukortartalma hamar felszívódik, így ideiglenesen megnyugszanak az idegsejtek, hogy mégis van egy kis energia. De ez a hatás hamar elmúlik.

A megfelelő egyensúly

A szervezeted nagyon komplex rendszer és a zsírraktárak gyarapodásában rengeteg tényező játszik közre. Ahhoz, hogy a zsírraktáraktól tudj megszabadulni, és valódi fogyást érj el, minden tápanyagból pont annyit kell bevinned, ami optimális szinten biztosítja a mindennapi működés feltételeit. És ez csak annyival kevesebb a tényleges szükségleti értékeknél, amivel fogysz, de nem sokkolod a szervezeted.

Fogyás, de milyen?

Egy szénhidrátszegény diétával is lehet fogyni, főleg, ha előtte bőségesen fogyasztottál akár köreteket, pékárut, akár süteményeket, vagy netán cukrozott üdítőket stb. Ekkor drasztikus váltás következik be. Nemcsak a tápanyagokat tekintve, hanem óhatatlanul a napi össz-energiabevitel is csökken, így természetes, hogy a szervezeted hirtelen súlycsökkenéssel válaszol.

Azonban az nagyon nem mindegy, hogy ez a csökkenés miből történik. Drasztikus váltás és minimális szénhidrátbevitel esetén látszatfogyás történik. Az így elért súlyt nagyon keservesen lehet megtartani, ha egyáltalán sikerül. Ezért az általános tapasztalat az, hogy a szénhirátszegény fogyókúrák befejezésük után hamar visszahízáshoz vezetnek.

Akkor most szénhidráttal fogok tartósan lefogyni?

Igen, jól érted! Arról van szó, hogy a valódi, zsírból való fogyáshoz nemhogy kerülni, hanem rendszeresen fogyasztani kell a szénhidrátokat.

Gondoljuk, azt azért mondani sem kell, hogy a másik szélsőség sem vezet eredményre. A túlságosan sok szénhidrát bevitele gondot okoz: ugyanúgy, mint a túl sok fehérje, vagy zsír, a felesleg szénhidrátokból is a zsírraktárakat növeli.

De szénhidrátot enni kell! Nem csak zöldségeket, gyümölcsöket, hanem kenyeret, tésztát, rizst, krumplit, stb. Egy nap háromszor. És, akár vacsorára is. Nem, nem őrültünk meg, és igen, így is lehet fogyni. Sőt, így lehet igazán!

Meg fogsz lepődni, hogy mi jelenti az ideális arányt!

Fogyókúra esetén az optimális az, ha a napi energiabevitel 52-55%-a szénhidrátokból származik. Lehetőleg ennek egésze komplex szénhidrát legyen, bár egészséges ember esetén 3-4 energia % hozzáadott cukor fogyókúra esetén is beleférhet.

A minimális szénhidrátbeviteli érték a napi energiabevitel 45%-a. Ehhez képest, ha egy egészséges felnőtt a súlyát tartani szeretné, és könnyű munkát végez, heti 2-3-szor alacsony intenzitású edzésen vesz részt, akkor az energiabevitelének közel 58%-át kellene szénhidrátokból fedeznie az egészséges táplálkozási ajánlások szerint.

Természetesen egyénenként változik, hogy mennyi és milyen összetételű az ideális napi szénhidrátbevitel. Ez  függ a céloktól, a munkavégzéstől, az életkortól, a szabadidős tevékenységtől és még rengeteg dologtól. De a minimum 45-50 energia % szénhidrát mindenkinél irányadó.

Plusz egy érdekesség

A köztudatban az van, hogy mi magyarok rengeteg szénhidrátot eszünk, de ez egyáltalán nem igaz.
Az ajánlásoktól messze elmarad a magyar lakosság szénhidrátbevitele, míg a zsírbevitel jóval magasabb. Az OTÁP2014 (Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat) eredményei szerint a felnőttek napi energiabevitelének a szénhidrátbevitel 44,9-46,8%-át, a zsírbevitel 38,4-37,3%-át, míg a fehérjebevitel 15-15,3%-át teszi ki. (Az első adat férfiakra, a második nőkre vonatkozik.) A zsírbevitel maximum 30%-a lehetne a napi energiamennyiségnek.

És ilyen táplálkozás mellett a felnőtt lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott! (Természetesen az elhízásnak más okai is vannak, de kétségtelen, hogy a táplálkozás nagymértékben hozzájárul.)

A szénhidrátszegény táplálkozás hosszú távon inkább a túlsúly növekedéséhez, vagy fennmaradásához, mintsem annak csökkenéséhez vezet.   

A megoldás

Összefoglalva tehát, akármennyire is furcsán és hihetetlenül hangzik, ahhoz, hogy valódi, zsírból történő és tartós fogyást érj el, megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot kell fogyasztanod.

Talán nem hangzik olyan rosszul az, hogy az álom valóra váltása és a sikered záloga az, hogy „normálisan” étkezz, egyél kenyeret, kiflit, tésztát, burgonyát, rizst és így tovább. A mennyiség és a minőség persze nem mindegy, ezért fontos, hogy tisztában legyél a számodra ideális napi fogyókúrás energiamennyiséggel, tápanyagarányokkal. Így tudod könnyedén megvalósítani a hosszútávú életmódváltást!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerősöddel

Megosztás itt: facebook
Facebookon
Megosztás itt: email
Emailben

Hasonló bejegyzések amik tetszhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Szólj hozzá!

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Neked ajánlott bejegyzések:

Van fogyás fehérjeporok nélkül!

Olvasási idő: 5 perc Egészségesen táplálkozni feherjeturmixok fogyasztása nélkül is lehet. Sőt, még fogyni is! Komoly problémának tartjuk, hogy

9 azonnal alkalmazható gyakorlati tipp a végleges fogyásért és az egészségesebb életért.

Ingyenesen elérhető 25 oldal tudományosan megalapozott módszerünkről. Olvasd el, alkalmazd őket és érezd kirobbanó formában magad!

Töltsd le ingyenes e-könyvünket!
Hova küldhetjük?

Az e-könyv megrendelésével elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket kapj a formaban.hu-tól. A további hírlevelekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. Mi is utáljuk a spam-eket, ezért tőlünk soha nem fogsz kapni.

9 azonnal alkalmazható gyakorlati tipp a végleges fogyásért és az egészségesebb életért.

Összefoglaltuk 25 oldalban tudományosan megalapozott módszerünk legfontosabb tényezőit. És ingyenesen elérhetővé tettük, hogy ne legyen akadálya céljaid elérésének. Olvasd el, alkalmazd őket és érezd kirobbanó formában magad!

Töltsd le ingyenes e-könyvünket! Hova küldhetjük?

Az e-könyv megrendelésével elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket kapj a formaban.hu-tól. A további hírlevelekről való leiratkozás bármikor lehetséges. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. Mi is utáljuk a spam-eket, ezért tőlünk soha nem fogsz kapni.

Eleged van a túlsúlyból? Végleges megoldásra vágysz?
Olvasd el ingyenes e-könyvünk a valódi fogyásról!

Eleged van a túlsúlyból? Végleges megoldásra vágysz?
Olvasd el ingyenes e-könyvünk a valódi fogyásról!
E-bookodat sikeresen kiküldtük! Ha a beérkező e-mailek között nem találod levelünk, nézd meg a promóciók vagy a spam mappát is! Az E-könyv 5 percen belül megérkezik hozzád.
Addig is olvasd el különleges ajánlatunk, melyet csak most érhetsz el! Gyorsítsd fel a tartós fogyásodhoz vezető utat! Tudd meg, hogy pontosan mennyit egyél, milyen élelmiszereket fogyassz és mire figyelj a mindennapokban! Most mindez csupán egy mozizás árába kerül!

E-bookodat sikeresen kiküldtük!
Ha a beérkező e-mailek között nem találod levelünk, nézd meg a promóciók vagy a spam mappát is! Az E-könyv 5 percen belül megérkezik hozzád.

Addig is olvasd el különleges ajánlatunk, melyet csak most érhetsz el!

Gyorsítsd fel a tartós fogyásodhoz vezető utat! Tudd meg, hogy pontosan mennyit egyél, milyen élelmiszereket fogyassz és mire figyelj a mindennapokban! Most mindez csupán egy mozizás árába kerül!